Wednesday, December 29, 2010

The Best Dinner Ever...

Salam...

Ini adalah entry paling best..paling bahagia aku rasa nk post kat sini..
Pada hari Isnin yg lepas (27/12/2010) aku dinner masakan yg paling best.. My Hubby Cayang masakkan nasi goreng kampung yg special.. siap ada tempe goreng ng ayam goreng lg.. sedap hingga menjilat jari.. jom kita tgk gambar2 yg menyelerakan ni..

chef terhebat bersama pewarisnya.. :D

nasi goreng kampung special with love..huhu

Aku rasa bahagia..
Aku rasa gembira...
Aku rasa jatuh cinta lagi..
Aku rasa terharu sgt..
Aku rasa aku lah isteri dan wanita yg paling bertuah..
Aku rasa begini kerana ada kamu.. suamiku yg tercinta..
Abang lah suami yg paling hebat..
Abang lah suami mithali..
Abang lah suami yg penyayang
Abang lah suami yg bertanggungjawab
Abang banyak tolong sayang..
Abang lah pelengkap diri sayang..
U ARE MY OTHER HALF...




~terima kasih banyak2 abang~

Thursday, December 9, 2010

.....Tanpa TAjuk..............

Assalamualaikum w.b.t....

Setelah sekian lama tak menulis di dalam blog ni..tetiba mlm ni rasa nk menulis plak.. tp sekarang dh kira pagi la kot.. jam dah menunjukkan pukul 1.30 pg....

Terlalu banyak perkara bermain di fikiran ni.. mana satu yang nak dicoretkan dlm blog ni pn masih belum diputuskan.. bunyi macam serius ja kan.. takde pape pn.. sekadar berkongsi rasa dan pengalaman serta fikiran...

Bukan apa.. bila kita berhadapan dengan pelbagai ragam manusia ni terlalu banyak perkara yg kita perlu fikirkan.. bukan fikirkan penyelesaian atau cara nk ubah manusia-manusia tu..tp kita boleh muhasabah diri sendiri dengan perangai atau perlakuan manusia-manusia tersebut..

Contoh.. seperti di jalan raya.. memandangakan aku setiap hari berulang alik ke ofis lebih kurang 110km sehari.. sepanjang perjalanan tersebut pelbagai karenah manusia dapat di perhatikan.. mungkin inilah sikap masyarakat kita.. ada yg tak reti nk sabar.. kalu boleh suma org nk di cilok nya.. nk cepat sampai kot.. ada je ruang utk cilok cepat2 dia masuk.. tak salah kalu ko terror mencilok.. kot tersalah cilok jd cincalok lak.. huhu... ada yg berkereta besar tp sikap...kosong markah.. tak sesuai langsung dgn kecanggihan kereta dia.. org lain sibuk beratur sepanjang 1km.. dia dgn slumber badak ja potong line... mmg fikiran yg tak bertamadun tak sesuai lak rasanya nk pandu keta yang terlalu bertamadun...

Tu cerita pasal pemandu di jalan raya... kalu nk aku rekod kan setiap hari punya cite..mmg tak cukup ruang kat blog ni..heheh.. bkn apa nk bgtau yg terlalu bnyk peristiwa yg menunjukkan kurangnya ketamadunan masyarakat kita ni bila di jalan raya.. suma ni jd muhasabah utk diri aku sendiri...

Bukan senang kita nk berubah sebenarnya..tp bukan susah juga utk kita berubah.. dgn niat dan permulaan langkah utk berubah.. kita telah bersedia utk berubah.. suma proses perubahan tu akan berlaku dgn mudah bila kita ada rasa utk berubah... Sesuai pulak dgn Awal Muharam ni mgkin boleh kita jadikan titik permulaan perubahan kita..

Pengalaman dan perkongsian ni adalah utk diri sendiri........... dan juga org lain..mungkin...

Sekian, sekadar berkongsi rasa...

***Si Hero Kecik aku dah boleh berjalan.. abis satu rumah di tawaf.. kagum dgn kegigihan seorang anak kecil yg baru belajar berjalan.. tak pernah kenal erti putus asa.. biarlah berapa kali jatuh pn..dia tetap akan bangun utk meneruskan perjalanannya.. Ya Allah.. Engkau kurniakan lah kekuatan fizikal dan spiritual buat anakku.. jauhkanlah dia dari segala kejahatan dan kemaksiatan dunia ini Ya Allah.. berikanlah dia kesihatan yg baik..akal yg cerdas.. iman yg kukuh utk menghadapi cabaran dan liku2 hidup ini Ya Allah..amin ya rabbal alamin....

JIJAH AYUB
H 11A,
2:03 AM - KHAMIS / 3 MUHARRAM 1432H

Saturday, October 2, 2010

~Gambar-gambar Beraya~




Assalamualaikum,
Selamat hari raya! Maaf zahirdan batin dari kami sekeluarga.. walaupun agak terlambat ucapan raya ni diber..tp masih dlm bulan Syawal kan..hehe.. hari ni dah 23 Syawal dah.. seminggu ja lg dlm bulan Syawal ni.. jenuh la dgn open house ujung mggu ni.. kt Johor ni depa beraya sebulan.. sampai ke 30 Syawal la ada open house..hehe..

ok.. kali ni niat nk upload gambar2 masa raya aritu je.. tp aku kena la citer ckit2 kan mukaddimah perjalanan raya kami sekeluarga.. citernya mcm ni..........

Khamis (9/9/2010) : malam raya.. bertolak balik ke kajang.. kul 10 dh kot br gerak dari Kulai.. so sampai kajang lbh kurang kul 1 lbh..1 pg yaa....

Jumaat (10/9/2010) : Hari Raya!!.. xde apa sgt.. pg2 kaum lelaki p sembahyang raya..kami kaum wanita ni dok umah je.. lps sembahyang raya..berhimpun la suma adik beradik suami.. ada majlis penyampaian hadiah n duit raya.. adiah tu utk anak2 akak yg berjaya posa penuh thn ni.. jd suma aunty termasuk atuk n tok mi sediakan adiah sbg dorongan la utk depa posa lg thn dpn.. dan suma budak kecik termasuk baby dpt duit raya.. dah siap majlis ni..kami bertolak ke Taman Botani,Putrajaya..utk sesi photoshoot... hehe.. photoshoot di hari rayer ok..

Sabtu (11/9/2010) : pagi Raya kedua..sekali lg p Putrajaya utk photoshoot.. then dlm kul 11 pg..kami bertolak ke Perlis..weehuuu... sampai Kg Rambai maghrib dah.. terus buka posa bersama-sama mak.. kami posa hari ni...aku dan suami je la..Salahuddin posa tak mkn je..heheh
Ahad&Isnin : Beraya di umah sedara2.. tu pun ada yg tak p pun..nk ikutkan mcm tak cukup ja 2 hari kt Perlis..heheh

Selasa (14/9/2010) : Bertolak balik ke Kajang dah..(hukhuk).. kuar awal pg..sbb kami ada plan utk singgah umah kawan..mula singgah Alor Star..ni umah kawan mak mertua..mak cik Zaidah.. pastu singgah Sg. Petani..jumpa kwn baik aku..Safra.. dh setahun lbh kami tak jumpa..last jumpa ms kenduri kawen aku..huhu.. ada rezki dpt gak jmpa..*nnti upload gmbr kita Sap..walaupun sekepin ja..hehe. Last sekali singgah Sg Siput umah kawan suami lak.. mmg beraya sakan la kami..hehe

Rabu (15/9/2010) : bertolak balik ke Kulai dah.............

Jom tgk gambar2 kami beraya.. Salahuddin la yg paling happy.. sebenarnya ummi ngn abi dia yg happy..Salahuddin tak tau pn raya tu apa.. tp dia happy sokmo.. :D



Sekian dulu untuk citer rayaa... nk tggu entri seterusnya tak tau bila lg..heheh

Wednesday, September 1, 2010

Aksi-aksi Salahuddin




ni bukan la video terkini Salahuddin, sbbnya sekarang Salahuddin dah pndai merangkak 2,3 tapak.. dan suka memanjat.. :)
Jom tengok aksi Salahuddin.... Enjoy it! (enjoy ke)



video
~video ni 2 bulan lps kot~

ada jugak beberapa keping gmbr Salahuddin tlg ummi dia mengemas.. jom tgk betapa rajinnya anak bujang ummi ni...

skrg ni Salahuddin dah bleh merangkak.. nk tgk Salahuddin merangkak?

video


gambar2 kat bawah lak gambar terkini salahuddin.. Suka nk berdiri dah...
Permata hati ummi ngan abi.. moga membesar dgn sihat, sergas dan cerdas.. semoga menjadi anak yg soleh..


Thursday, August 19, 2010

Staying sane : 99 ways to stop yourself being mad when you become a mother

Tajuk di atas adalah tajuk sebuah buku yg aku nk beli dan baca.

Teringin nk baca buku tuutk tahu mcm mana cara-cara untuk menjadi seorang ibu yg berjaya. Tambah-tambah lagi ibu yg bekerja mcm aku ni. Menjadi seorang ibu,isteri dan pekerja yang berkerja 8 jam sehari,5 hari seminggu. Selama 7 bulan lbh ni aku masih lagi belajar untuk menyesuaikan diri melaksanakan ketiga-tiga tanggungjawab tu. Semua tanggungjawab ni mesti dijalankan serentak tanpa ada yg tercicir. Kalu salah satu tercicir kelam kabut ckit la jadinya.

Contohnya sekarang ni aku rasa tugas aku sbg seorang isteri mcm ada masalah sikit..huhu, bunyinya macam masalah besar je kan. Bukan apa, bab-bab kemas umah ni mmg aku tak sempat. Kalu Isnin hingga Jumaat setiap minggu rumah dah mcm tongkang pecah. Seolah-olah sebijik tongkang yg bawa baju telah pecah dalam rumahku..hahah.. perumpamaan yang baik kan. Aku ni mmg tak sempat nk lipat baju-baju yg ada.. tp aku rasa bersyukur sgt sbb ada suami yg baik yg tolong basuh dan sidaikan baju setiap hari. Part aku lipat dan simpan baju-baju tu jer.. tp tak sempat nak buat. Biasanya tunggu Jumaat malam atau pun weekend baru la sempat nk buat suma tu. Dah banyak kali try untuk setiap mlm lipat baju-baju tu…tp……….. masih tak berjaya.. L . Aku sekarang cepat letih, kdg tu kul 9 lbh dh tido dah.. sekali susu kan Salahuddin ummi dia pun tido sekali. Esok pg2 sesudah subuh dah kuar dari rumah..aku masuk keja kul 7.30, nnti balik kul4.30..tp sampai rumah kul 6 lbh…

Tapi aku beruntung sgt dpt suami yg baik.. yg memahami dan bnyak membantu aku dlm kerja-kerja rumah. Terima kasih abang.. saaaaaaaaaaaaaaayang abg sgt3..

Ya Allah.. Engkau permudahkanlah segala urusanku dan suamiku.. berkati lah kami dlm setiap pekerjaan kami, jauhkan lah kami dr kejahatan dan kemaksiatan.. Engkau kurniakan lah kesihatan yg baik serta akal yg cerdas utk anak kami, jadikanlah ia anak yg soleh.. amin….

Tuesday, August 17, 2010

....... Cerita Balik Kampung ..........

Assalamualaikum,

Aku amik masa yg lama gak untuk update blog ni dgn cerita2 terkini..suma cerita pasal Muhammad Salahuddin..heheh...

Pada 7-15 Ogos yag lepas kami sekeluarga balik ke kampung.. ke dua2 kampung.. Kajang dan Kg Rambai,Perlis... Kalu dh balik Perlis mesti la singgah Kajang kan.. transit..heheh..

OTW balik Kajang

Bertolak balik ke Kajang hari Ahad (8/8) dok sana sampai Isnin (9/8), pastu hari Selasa (10/8) seawal 5.30 pg kami dah bertolak ke LCCT untuk balik ke A.Star...flight kami kul 7.15.. so check in kul 6 pg, solat subuh kt LCCT.. Alhamdulillah Salahuddin baik sangat, takde masalah pn handle Salahuddin, anak soleh kan.. ms dalam flight pn ok..sekejap je berlepas dh tertido di a.. sampai la A. Star baru dia bangun. kat A.Star Bang E ngn ayah yg jemput..
@LCCT..

org yg paling seronok mesti la Salahuddin.. dia tak kisah berjalan mana pun.. sengih aja.. tp.. kalu jumpa org baru terus nk dukung dia msti nangis kuat.. kat Kajang ngn Kg Rambai sama ja pe'el dia.. mula2 sengih.. tp bila org nk dukung nangis kuat lak tu..huhu. anak ummi cerdik kan.. dh kenal org.. tp bila dah lama2, mesra.. ok ja.. dh tak heran ngn abi n ummi dia.. satu lg Salahuddin jd makin rapat ngn abi dia, bukan sblm ni tak rapat tp tak manja sgt ngn abi dia.. tp balik kg ni agaknya jumpa ramai org baru sbb tu dia jd mesra ngn abi dia.. huhu..

happy ngn abi dia..@airport A.Star


laaaagiii happy bila ngn ummi dia..hehe

Sepanjang kat Kg Rambai, bnyk makan la.. hehe.. ada sup tulang la, daging bakar cicah ngn air asam.. ish.terliur lak bila teringat.. sedap sgt sbb daging dia fresh.. Masa kt Perlis sempat la aku p jmpa kawan2 lama kt HPA.. ramai dah org baru kt HPA.. tak kenal sgt.. oo..lupa nk citer, 1st kami sampai Perlis ptg tu trus p Pdg Besar, ada org tu nk beli seluar bnyk2.. mmg bnyk pn dia beli..hehhe.. shopping sakan lah.. Setelah 3 hari menghabiskan masa kat Perlis kami bertolak balik ke Kajang hari Jumaat (13/8). Sampai Kajang pn masih ada mood bershopping, kali ni shopping baju raya.. kat LCCT akak yg jemput, dr LCCT kami terus ke Alamanda...Jln2 cari baju raya, kami tak shopping sgt pn.. sbb yg nk beli akak. so kami tggu je la.. Esoknya Sabtu baru la turn kami lak kuar shopping baju raya, family sebelah Kajang dh sepakat nk pilih kaler biru sbg tema, atas cadangan kak ipar aku gak.. Sol.. Misi mencari baru raya pn bermula, tp paling excited nk beli baju melayu utk Salahuddin.. akhirnya jumpa yg yg bersesuaian ngn saiz dan harganya.. :) Baju melayu satu set tau.. siap samping dan songkok..cute sgt... Salahuddin siap dpt 3 psg baju hari tu.. huhu Utk ummi dan abi.. sambung shopping kt johor.. Apapun balik kg kali mmg best sgt2.. tima kasih yer abg.. puas hati la.. 3 hari kt Kajang dan 3 hari gak kt Perlis.. adil la kan.. :)


Baju Raya sayer
Alhamdulillah sumanya dah selamat..pergi dan balik.. nnti balik lg raya.. raya tahun ni giliran Kajang dulu.. pas puas berya kt Kajang baru kami balik Kg Rambai...

~Sekadar Berkongsi Secebis Pengalaman~

Wednesday, August 4, 2010

Story Mory Morning Glory...

Salam..

pagi ni ada kejadian best dan kurang best dah berlaku.. sesuai la ngn tajuk gempaq entri ni kan..heheh

early in the morning, subuh-subuh alam lagi dah ada kejadian yg berlaku...

ceritanya bermula.....
seorang putera bernama Muhammad Salahuddin telah berjaya bangun awal hari ni. seawl 5.30pg.
sekali ngn ummi.. tp ummi tggl je tn putera dgn abi dia.. ummi siap2 bekalan susu tn putera, masukklan 6 bekas susu dlm cooler bag.. siap kan beg ummi utk bw ke pejabat.. dah siap suma tu... letakkan la beg2 kt atas meja jepun kt depan.. sbb mmg kebiasaan ummi buat mcm tu.. sbb senang n nak cepat kan kot2 terlupa la..kalu dah letak atas meja siap2, sblm keluar trus rembat je masuk kete kan...

si putera Salahuddin plak dah di masukkan ke dlam walker dia.. mmg suka la dia.. brjalan sini sana.. ummi lak dah masuk bilik air,mandi manda mewangikan diri.. siap ja mandi tgk abi tgh basuh towel kecil kain pengelap.. kata abi tn putera buat sesuatu... rupa-rupanya................
Si puteraku sayang dah tarik beg bekalan susu dia.. jatuh.. ada satu bekas susu tertumpah....
abi kata abis sebotol tumpah... ummi tgk mmg dh kosong sebotol... huhuhu.. hampanya..................... frust pn yer..
sbbnya ummi bgn kul 4 pagi nk cukupkan 6 botol susu... sekali tumpah mcm tu jer...
Alhamdulillah ada backup 2 botol lg dlm freezer.. salah ummi jgk tak buat stok bnyk2... kalu emergency mcm ni mula kelam kabut.. ummi mmg tak sempat nk simpan stok bnyk2... kalu hari cuti mmg tak dpt simpan.. kalu dpt pn sebotol jer... sbb nilai sebotol susu 4 oz tu sgt berharga utk ummi... utk pastikan tn putera kesayangan ummi dan abi ni dpt bekalan susu secukupnya utk satu hari...
kejadian ni peringatan utk ummi dan abi lah.. beringat dgn suma barang2.. sbb tn putera dah makin aktif sekarang.. dah pandai panjat2... haa... ckp pasal panjat2 ni ada cerita tak brapa best psl tn putera ni.. hari Isnin (3/8) ummi EL sbbnya tn putera kurang sihat.. bdn panas.. dan selsema gak.. bangun tido jer tn putera dah terjun dari katill..huhu.. jd stuntboy la pg tu..
terkejut abi ngn ummi...
Apapun ummi bersyukur sgt tn putera Salahuddin takde apa2... nangis jer...
Alhamdulillah gak.. sbb tn putera dah makin aktif.. tu tandanya tn putera sihat dan kuat kan...

kejadian kedua lak pg ni.. jalan jem teruk..
biasanya jln2 yg ummi lalu p keja mmg tak jem.. sekali ada kemalangan.....so jemnya dkt 20 minit gak la.. jadi ummi pn sampai lewat la kt pejabat...sempat amik gmbr ms dlm jem td tp xde kabel lak nk transfer gambo2 tu..nanti2 lah upload yer... :)

sesuai ngn tajuk blog ni 'Sharing My Happiness' - semua kejadian ni aku anggap sebagai kebahgiaan sbb suma yg berlaku ada hikmahnya...